במאמר זה נפרט מהו הציוד הבסיסי הדרוש לבניית בריכת נוי כהלכה.
יריעות איטום EPDM לבריכת נוי
היריעות משמשות למגוון שימושים בתעשייה וכמובן לאיטום בריכות נוי. ישנה אפשרות להדביק את היריעות זו אל זו באמצעות שימוש בדבקים ממיסים, ובכך ליצור יריעות גדולות המותאמות לבריכות נוי בעלות שטח רבוע גדול. יריעת ה- EPDM נחשבות לחזקה ומחזיקה מעמד למשך שנים בפני קרינת השמש (UV), כימיקלים, וחדירת שורשים. יריעות איטום אלו דומות ליריעות האיטום העשויות PVC, אך אורך החיים שלהן ארוך יותר והן נחשבות לגמישות וחזקות יותר. להרחבה קרא מאמר "חומרי איטום לבריכת נוי"
יריעות איטום PVC לבריכת נוי
היריעות משמשות למגוון שימושים בתעשייה וכמובן איטום לבריכות נוי. ישנה אפשרות לרתך את היריעות זו אל זו ובכך ליצור יריעות גדולות המותאמות לבריכות נוי בעלות שטח רבוע גדול. יריעת הPVC- נחשבות לחזקה ומחזיקה מעמד למשך שנים בפני קרינת השמש (UV), כימיקלים, וחדירת שורשים. להרחבה קרא מאמר "חומרי איטום לבריכת נוי"
אגנית -בריכת נוי מוכנה מ- PVC קשיח
האגניות עשיות מ- PVC קשיח לכן הן חזקות מאוד, גמישות ועמידות בפני קרינת UV. אגנית לבריכת נוי מגיעה בגדלים וצורות שונות ולרוב נותנת פתרון מהיר ואיכותי לבניית בריכות נוי.
בריכת נוי מבטון
בטון הוא חומר האיטום היעיל ביותר שעמיד למשך שנים רבות כאשר הוא ניצק כהלכה. בבניית בריכת נוי מבטון יש צורך בסוג בטון קונסטרוקטיבי בעל אטימות גבוהה ושילוב של טפסנות ברזל בתוכו (מה שהופך את הבטון ל-"מזויין"). יתרונותיו של הבטון הוא בחוזקו ביחס ליריעות הPVC- ו- EPDM שעלולים להיקרע או להישבר. ישנה אפשרות לתכננו בכל צורה ובכל גודל וכמובן להניח צנרת נסתרת לעין בתוכו ותחתיו. חסרונותיו של הבטון הינם עלות יחסית גבוהה מאוד ביחס לבריכת נוי עשויה יריעות, זמן הקמת בריכת הנוי הוא ארוך וכמובן דורש תכנון קפדני ומקצועי.
יריעות גיאוטכניות מבד אל-ארג, הוא בד סינטטי אשר מטרתו הוא בידוד בין שכבת הקרקע לבין יריעת האיטום של בריכת הנוי בכדי למנוע משורשים, סלעים ויתר אלמנטים "לפצוע" את יריעת האיטום של בריכת הנוי. היריעות משמשות למגוון שימושים בתעשייה כגון: הגנה על שכבות איטום בגגות, מניעת סתימות במערכות ניקוז תת קרקעיות בהיקפן של צנרות ניקוז, סינון סביב פתחי מרזבים בגגות ועוד. ההמלצה לשימוש ביריעה גיאוטכניות לבריכות נוי הוא במשקל 200 או 400 גרם למ"ר –תלוי באופי הקרקע.
על הפילטר להעביר דרכו את מי בריכת הנוי לכל הפחות 3.5 פעמים בשעה – לדוגמא בבריכת נוי של 1000 ליטר נשתמש במשאבה עם הספק של לפחות 3,500 ליטר בשעה (ל/ש) שתזרים מים אל הפילטר. בבריכות נוי עמוסות בדגי נוי רצוי לעבוד עם מקדם גבוה של אפילו 6 פעמים בשעה. תפקידו של הפילטר לסנן את מי בריכת הנוי בשני אופנים: "סינון מכני"- עצירת חלקיקי לכלוך, רפש ואבק המרחפים במים, ו-"סינון ביולוגי" – פירוק רעלים מזיקים כגון אמוניה וניטריט ע"י מושבות בקטריות – חיידקים חיוביים. (קרא מאמר" "סייקל בבריכת הנוי").
סוגי פילטרים בבריכות נוי :
פילטר גרביטציה לבריכת נוי: מסנן את המים באמצעות כוח המשיכה (גרביטציה), כלומר מים מגיעים אל חלקו העליון של הפילטר באמצעות משאבה היושבת בתוך בריכת הנוי, ויורדים מטה דרך מדיות וספוגי הסינון, עד שהם חוזרים אל בריכת הנוי. ישנם סוגי פילטרים אשר מובנה בתוכם מערכת UV. פילטר מסוג זה חייב להיות מעל מפלס מי בריכת הנוי.
פילטר לחץ לבריכת נוי: מסנן את המים באמצעות משאבה היושבת בתוך בריכת הנוי ומזרימה מים אל תוך פילטר סגור ואטום לחלוטין מלבד כניסה ויציאת מים. בתוך הפילטר המים עוברים דרך מדיות וספוגי סינון עד שהם חוזרים אל בריכת הנוי. ישנם סוגי פילטרים אשר מובנה בתוכם מערכת UV, ו/או צינורית פליטת "שטיפה הפוכה", שהיא הזרמה של המים באופן הפוך כך שהלכלוך והבוצה מהפילטר מסולקת ישירות לביוב ללא פתיחתו – פעולה יעילה במקצת אך לא מספקת כמו טיפול יסודי. פילטר מסוג זה יכול להיות מעל וגם מתחת למפלס המים.
פילטר חול לבריכת נוי: משמש בעיקר בריכות שחייה, כלומר מים ללא כמויות גבוהות של רפש ורקב. נעשה בו שימוש גם בבריכות נוי עם כלור (ללא דגים או צמחים), מזרקות וכדומה. המים זורמים בתוך הפילטר מלמעלה כלפי מטה דרך החול כך הלכלוך והשומן נעצרים בחול. בפילטר ישנה גם צינור פליטת "שטיפה הפוכה" – הזרמה של המים באופן הפוך כך שהלכלוך והבוצה מהפילטר מסולק ישירות לביוב ללא פתיחתו.
פילטר לנפחי מים גדולים: מדובר על פילטר שבנוי ממכלי מים גדולים המסננים את המים באופן יעיל ונוח לתחזוקה. דומה באופיו לפילטר הגרביטציה שהוזכר לעיל.
תפקידה לשאוב מים מבריכת הנוי ולהזרימם אל תוך הפילטר במחזוריות ללא הפסקה 24/7. את זרימת המשאבה לתוך הפילטר ננצל לשימוש במערכת UV ע"י התחברות לצנרת חזרת המים הנקיים או פיצול הצנרת. למשאבות אלו יש הספקים שונים ועוצמות שונות, משאבות חיצוניות (מתחת למפלס בריכת הנוי), או טבולות (בתוך המים). מטעמי בטיחות מומלץ לעשות שימוש במשאבה איכותית.
ממוקמת מחוץ למים ועובדת באמצעות הזרמת מים (נפרדת או מפוצלת) אל תוך קולונה אטומה שבתוכה ישנה חשיפה אל מנורת UV אולטרה סגולה. נורה זו פולטת קרינה אשר משמידה את מה שעובר דרכה. איזון נכון בין עוצמת החשיפה ב-W ולבין זמן החשיפה (מהירות זרימת המים) הוא שייקבע את האפקטיביות. לנורה יתרונות רבים בנטרול אצות מרחפות במים, הצללת המים והשמדת נבגי טפילים. את נורת ה-UV נחליף אחת לשנה. זהירות! חשיפה ישירה של בני אדם לנורה פועלת עלולה לגרום לעיוורון לכן אסור בשום אופן להפעיל את הנורה מחוץ לקונולה המגנה עליה. להרחבה ראה מאמר "מערכת תאורת UV".
צנרת ויתר חלקיה היא הקו המקשר בין כל מכשירי בריכת הנוי: בין המשאבה לפילטר, בין הפילטר למערכת הUV- , בין ה-UV למפל וכו'. צנרת מומלצת בבריכת נוי היא צנרת שרשורית, PVC גמיש וקשיח. את כל חיבורי הצנרת מומלץ להדק בעזרת "בנד" עשוי נירוסטה איכותית.
תאורה תת מימית מאפשרת לנו לקבל הצצה אל העולם מתחת למפלס המים בעזרת נורות לד LED בשלל צבעים ועוצמות. תפקידה הוא הדגשה והבלטה של הדגים בשעות החשיכה. התאורות לבריכות נוי עמידות בפני חדירת מים וכל נורה כוללת כבל חשמל ארוך מאושר ותקני נגד מים, וכן מופעלת על ידי שנאי של V12 ולכן עומדת בתקן הבטיחות.
תפקידה מילוי מים אוטומטי כפיצוי על המים שהתאדו ולשמור על גובה מפלס המים בבריכת הנוי. כאשר מים מתאדים אז מפלס המים יורד וכך נוצרת פעולה מכנית במצוף (כמו בניאגרה של השירותים). המצוף יורד מטה ומוזרמים מים שמגיעים ממקור מים אחרי שעברו סינון ע"י מערכת סינון מי ברז ביתית. כאשר מפלס המים עולה, המצוף חוזר למקומו והוא סותם את פתח יציאת המים לתוך בריכת הנוי. יש לשים לב שתהליך האידוי ופעולת הוספת מים לבריכת הנוי היא לא נחשבת ל-"החלפת מים" כיוון שהפסולת והחנקות שבמים לא עוברות תהליך אידוי אלא נשארות במים. רק מים עוברים תהליך של אידוי (חוק בפיסיקה). לקריאה רחבה עיין במאמר: "החלפות מים בבריכת נוי"
הדקורציה מסביב לבריכת הנוי כוללת סלעים, אבני מדרך , חלוקי נחל וצמחים מסוגים שונים אשר הם אלו אשר גורמים לבריכת הנוי להראות כפיסת טבע אמיתית.
מפל הוא "נביאת המים" אשר משדרגת משמעותית את מראה בריכת הנוי. בנוסף המפל מפיק צליל פכפוך מים נעים. למעט היופי שמוסיף מפל המים למראה בריכת הנוי יש לו כמה תפקידים חשובים מאוד לחיי הבריכה. חמצון המים- הוספת חמצן למים ע" נפילת המים ומפגש עם האוויר וכך המים הופכים להיות עשירים בחמצן מומס מה שמאפר לדגים לנשום (להרחבה עיין במאמר "כיצד דגים נושמים"). כמו כן המפל מקרר את המים בחודשי הקיץ החמים שבהם הטמפרטורה עולה. דגי בריכה הם דגי מים קרים החיים בטמפ' הנעה בין 10-25 מעלות צלסיוס בממוצע ולכן בימי הקיץ מומלץ לקרר את מי הבריכה בדרך זו. עצמת קול פכפוך המים תלויה בגובה המפל ובכמות המים המוזרמים אליו.
קיימים סוגים שונים של תוספים חיוניים לגידול דגי נוי. התוספים העיקריים אשר חשוב שיהיו בזמינות קבועה הם:
"אנטי כלור" – מי הברז אשר זורמים אלינו מכילים חומרים שונים כמו "כלור", "כלורין" ו- "כלורמין". חומרים אלו נמצאים במים בכדי לחטא אותם ואת המאגרים של חברת "מקורות" מחיידקים, מזהמים ויצורים מזיקים. הכלור והמתכות הכבדות פוגעים ברקמות של הדג ומזיקים לו. בנוסף הבקטריה שבפילטר נפגעת מהכלור. הפתרון לנטרול החומרים הללו ממי הברז בעת החלפות מים או מילוי מים חדשים הוא שימוש בתכשיר אנטי-כלור לפי המינון הרשום על התכשיר. (ראה מאמר "החלפות מים בבריכת נוי"
"בקטריה" (חיידקים חיוביים) – תוסף המכיל בקטריות חיות או חומר מעודד צמיחת בקטריה. הבקטריה מיועדת להאצת המחזור הביולוגי, במיוחד בעת הפעלת בריכת נוי חדשה, החלפת מים וניקוי הפילטר (ראה מאמר "המחזור הביולוגי – מחזור החנקן (סייקל)"
תוספים נוספים הם: תוספי דשן לצמחי הבריכה, חומרים נגד אצות, תרופות למחלות וכדומה.
אביזרים לבריכת נוי הופכים את פעולת גידול הדגים לפשוטה ונוחה יותר. תפקידם למנוע ככל האפשר הכנסת ידיים לתוך מי בריכת הנוי ולהקל עלינו את התחזוקה והניקוי התקופתי. בין האביזרים הללו: רשת דגים טלסקופית, מזמרה, שואב רפש וכדומה.
בטבע הדגים מסתמכים על מקורות מזון שונים כדי להתפתח ולשרוד לכן גם בבריכת הנוי נספק להם את הצרכים הללו. מזון לדגי נוי מהווה תחליף למקורות המזון הטבעיים ולכן חשוב לספק לדגי הנוי מזון המתאים לסוגים ולגדלים השונים. מזון איכותי תורם לגדילה, הבלטת צבעים והתפתחות תקינה של דגי הנוי. כמות המזון ותדירות ההאכלה תלויות בכמות וגודל הדגים בבריכת הנוי אך חשוב לזכור כי צריך להציב גבולות בכמות האוכל מפני שהוא יזהם את המים אם נפריז בכמות ולכן עלול לגרום למוות ומחלות לדגי הנוי.
לסיום נדגיש כי בריכת נוי ודגים היא אפשרית ונוחה לתפעול כאשר הינה בנויה ומתוכננת כראוי. לכן בעת בניית בריכת נוי או תחזוקת בריכת נוי, רצוי מאוד להיעזר בליווי של איש מקצוע המחזיק בידע ובניסיון, ועל כן מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר בכדי לקבל פרטים נוספים אודות האופציה להכניס את פיסת הטבע המיימית לגינתכם או למבואת הכניסה.
מאמר זה נכתב על-ידי "מנדרין – אקווריומים ובריכות נוי".
לקריאת מאמרים מקצועיים נוספים – לחץ כאן