במאמר זה נפרט מהו הציוד הבסיסי הדרוש לבניית אקווריום מים מתוקים כהלכה.
קיימים סוגים וגדלים רבים של אקווריומים. האקווריומים המסחריים הסטנדרטיים נמכרים לרוב במידות של 20-200 ס"מ בצורת מלבן או ריבוע. כמו כן יש אקווריומים בהתאמה אישית לפי מידות וצורות נדרשות. האקווריום חייב לשבת על בסיס שיכול לשאת את משקלו.
קיימים מספר סוגי פילטרים:
פילטרים פנימיים המתאימים לאקווריומים קטנים.
פילטרים חיצוניים המתאימים לאקווריומים גדולים.
"סאמפ" המתאים לאקווריומים גדולים עם ציוד רב (בעיקר למים מלוחים).
על הפילטר להעביר דרכו את כל מי האקווריום לכל הפחות 3.5 פעמים בשעה – לדוגמא באקווריום של 100 ליטר נשתמש בפילטר עם הספק של לפחות 350 ליטר בשעה (ל/ש). באקווריומים עמוסים בדגים רצוי לעבוד עם מקדם גבוה יותר של 6 פעמים בשעה.
תפקידו של הפילטר לסנן את מי האקווריום בשלושה אופנים:
"סינון מכני"– עצירת חלקיקי לכלוך, רפש ואבק המרחפים במים.
"סינון כימי" – ספיחת רעלים כגון פוספטים, צבעים ומתכות כבדות. הספיחה נעשת ע"י מדיות המוכנסות לפילטר.
"סינון ביולוגי" – פירוק רעלים מזיקים כגון אמוניה וניטרית ע"י מושבות בקטריות – חיידקים חיוביים (קרא מאמר" "סייקל באקווריום").
אביזירי הסינון נמצאים בתוך הפילטר ותפקידם לסנן את המים כפי שנזכר לעיל.
ספוגים וצמר פרלון (אקרילן) – עצירת חלקיקי רפש ואבק המרחפים במים.
פחם פעיל / סופחים שונים לסוגיהם – ספיחת רעלים כגון פוספטים צבעים ומתכות כבדות.
קרקמיקה/טוף/ביו-בולס/מדיה אחרת עם שטח פנים – מקור ייווצרות מושבות בקטריות חיוביות אשר מפרקות רעלים מזיקים כגון אמוניה, ניטרית, ניטראט.
התאורה לאקווריום מממוקמת בחלקו העליון והחיצוני של האק. ישנם סוגים וצבעים רבים בעוצמות שונות ותפקידה הדגשה והבלטה של צבעי הדגים, הצמחים, האלמוגים, הדקורציה ועצמים שונים לשם יצירת מראה ייחודי ומרהיב באקווריום. תפקיד נוסף של התאורה הוא באקווריומים של ריף וצמחיה – לספק פוטוסינתזה לצמחים ולאלמוגים. התאמת התאורה נעשית לפי השימוש של האקווריום- דגים בלבד, צמחייה, ריף (אלמוגים וחסרי חוליות).
הגוף חימום נמצא בתוך המים באזור עם זרימות ותפקידו לחמם את המים לטמפרטורה מתאימה לדגים טרופיים 26-28 מעלות. לגוף החימום יש תרמוסטט שתפקידו לווסת את עצמו כאשר חום המים הגיע לטמפרטורה הרצויה. יש הספקי חשמל שונים לגופי החימום, רובם נעים בטווח של 25w-300w. באקווריום נשתמש בהספק של 1W לכל 1 ליטר מים. אין להשתמש בגוף חימום סדוק או עם חוט חשמל קרוע!. מד החום אף הוא נמצא בתוך מי האקווריום ותפקידו למדוד את טמפרטורת המים ולאפשר לנו בקרה על פעילות תקינה של גוף החימום.
המשאבה נמצאת מחוץ לאקווריום ותפקידה לדאוג לאספקת חמצן שוטפת למי האקווריום. אל המשאבה מתחבר "צינור אוויר" שקצהו השני נמצא בתוך האקווריום ומחובר לאבן אוויר שמפזרת את האוויר בבועות קטנות על מנת להגביר את מסיסות החמצן למי האקווריום. שימו לב! במקרה של הפסקת פעולת החשמל (יזומה או עקב חברת החשמל) וכאשר המשאבה נמצאת בחלק התחתון של האקווריום, עלול להיווצר "חוק כלים שלובים" משמע- המים יזרמו לנקודה הנמוכה ביותר. לכן בשביל להימנע מהצפה בבית או קצר חשמלי מומלץ להשתמש בשסתום "אל חזור" המותקן על צינור האוויר. בהזדמנות זאת נמליץ לכם לקרוא גם את המאמר: "כיצד דגים נושמים"
החצץ נמצא בתחתית האקווריום וניתן למצוא מגוון רחב של סוגי וצבעים. תפקידו להוות שכבת בסיס דקורטיבית טבעית ומשטח להנחת דקורציית האקווריום עליו. החצץ גורם למצבור רפש הנוצר באקווריום מהפרשות דגי הנוי לכן צריך להקפיד על שאיבות רפש תקופתיות. באקווריומי צמחייה המצע (אדמה) משמש כבסיס לשתילת צמחי מים.
הדקורציה מפוזרת באקווריום מהתחתית כלפי מעלה. סלעים, גזעים וצמחים מסוגים שונים מדמים פיסת טבע אמיתית ומאפשרים לדגים מקום מחבוא ורבייה. מגוון הדקורציה לאקווריומים הוא גדול וכולל דקורציה טבעית – סלעים, צמחים וגזעים שונים מהטבע, וכן דקורציה מלאכותית – סלעים, גזעים, צמחים ואלמוגים מלאכותיים שנראים זהים לחלוטין לדקורציה הטבעית. כדאי לבחור דקורציה מחומרים איכותיים וייעודיות לאקווריום ולהימנע מהכנסת חפצים שאינם מיועדים לכך ועלולים לפלוט למים רעלים או לשנות את ערכי המים.
בטבע הדגים מסתמכים על מקורות מזון שונים כדי להתפתח ולשרוד לכן גם באקווריום נספק להם את הצרכים הללו. מזון לדגי נוי מהווה תחליף למקורות המזון הטבעיים ולכן חשוב לספק להם מזון המתאים לסוגים ולגדלים השונים. מזון איכותי תורם לגדילה, הבלטת צבעים והתפתחות תקינה של דגי הנוי. כמות המזון ותדירות ההאכלה תלויות בכמות וגודל הדגים באקווריום אך חשוב לזכור כי צריך להציב גבולות בכמות האוכל מפני שהוא יזהם את המים אם נפריז בכמות ולכן עלול לגרום למוות ומחלות לדגי הנוי.
סוגי מזון: יבש בצורת גרגירים בגדלים שונים, בצורת דפדפים, בצורת טבליות, מזון חי וקפוא מסוגים שונים.
קיימים סוגים שונים של תוספים חיוניים לגידול דגי נוי. התוספים העיקריים אשר חשוב שיהיו בזמינות קבועה הם:
"אנטי כלור" – מי הברז אשר זורמים אלינו מכילים חומרים שונים כמו "כלור", "כלורין" ו- "כלורמין". חומרים אלו נמצאים במים בכדי לחטא אותם ואת המאגרים של חברת "מקורות" מחיידקים, מזהמים ויצורים מזיקים. הכלור והמתכות הכבדות פוגעים ברקמות של הדג ומזיקים לו. בנוסף הבקטריה שבפילטר תפגע מהכלור. הפתרון לנטרול החומרים הללו ממי הברז בעת החלפות מים או מילוי מים חדשים הוא שימוש בתכשיר אנטי-כלור לפי המינון הרשום על התכשיר. (ראה מאמר " אנטי כלור למי הברז")
"בקטריה" (חיידקים חיוביים) – תוסף המכיל בקטריות חייה או חומר מעודד צמיחת בקטריה. הבקטריה מיועד להאצת המחזור הביולוגי, במיוחד בעת הפעלת אקווריום חדש, החלפת מים וניקוי הפילטר (ראה מאמר " המחזור הביולוגי – מחזור החנקן (סייקל)")
תוספים נוספים הם: תוספי דשן לתנאי אקווריום צמחיה, תוספים לתנאי אקווריום ריף, חומרים נגד אצות, תרופות למחלות וכדומה.
אביזרים לאקווריום הופכים את פעולת גידול הדגים לפשוטה ונוחה יותר. תפקידם למנוע ככל האפשר הכנסת ידיים לתוך מי האקווריום ולהקל עלינו את התחזוקה והניקוי התקופתי. בין האביזרים הללו ישנם כאלו המיועדים לשיפור איכות המים ולבדיקתם, כלי תחזוקה כגון מגנט דו-צדדי, שואב רפש, מאכיל אוטומטי, טיימר חשמל וכדומה.
לסיום נדגיש כי אקווריום מים מתוקים הוא אפשרי ונוח לתפעול כאשר הוא בנוי כראוי ומכיל את הציוד המתאים. לכן בעת בניית אקווריום מים מתוקים או תחזוקת אקווריום מים מתוקים, רצוי מאוד להיעזר בליווי של איש מקצוע המחזיק בידע ובניסיון, ועל כן מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר בכדי לקבל פרטים נוספים אודות האופציה להכניס את פיסת הטבע המיימית לביתכם.
מאמר זה נכתב על-ידי "מנדרין – אקווריומים ובריכות נוי".
לקריאת מאמרים מקצועיים נוספים – לחץ כאן