052-220-5015

דג הדיסקוס

דג הדיסקוס הוא ממשפחת ה-"אמנוניים" (הציקלידים) שמוצאם במקווי מים מתוקים באגן האמזונאס. דגי הדיסקוס נפוצים מאוד כדגי נוי ונחשבים על ידי מגדלי דגים רבים ליפים והיקרים ביותר באקווריום מים המתוקים. צבעם כמעט בכל צבעי הקשת – אדום, כתום כחול, סגול, ירוק, תכלת, לבן, חום וכו'. מינים רבים משולבים צבעים שונים ומסותתים יחדיו.
דג זה נחשב לעדין ולכן יש צורך לספק לו את התנאים המתאימים ביותר לטבע. אם נעשה כן, גידולם לא יהיה כרוך במאמץ רב.

דג הדיסקוס קרוי כך עקב מבנה גופו העגול הנראה בצורת "דיסקוס" שאותו זורקים בענק הספורט. פרטים בוגרים מגיעים עד לגודל של 15 ס"מ ואף קצת יותר. כמו דגים רבים אחרים הם זקוקים לתנאים כמו בטבע לכן נדאג לאקווריום גדול אשר ידמה את סביבת מחייתם ונספק להם דקורציה למקומות מסתור כגון צמחיה, סלעים וגזעים בכדי להרגיש בטוחים.

דגים אלו נחשבים לדגים אצילים ואיטיים בתנועתם לכן לא אוהבים ולא יכולים להתמודד עם זרימות מים חזקות מדי. על כן חשוב לשמור על איזון נכון בין איכות הפילטריזציה של האקווריום ובין עוצמת הזרימות בתוך האקווריום, יחד עם החלפות מים של 20% אחת לשבוע (ראה מאמר: "החלפות מים באקווריום").

דגים לשילוב עם דגי דיסקוס

הדיסקוסים מעדיפים לחיות בלהקה ולכן חשוב לשלב מספר של דגים יחדיו. את הדגים נכניס לאקווריום יציב ומאוזן מבחינה ביולוגית (ראה מאמר: "סייקל- מחזור החנקן") ורצוי מאוד להכניס את הדגים לאקווריום בפעימה אחת או שניים, למה? בכדי להימנע מעימותים אלימים של טרטוריה בין הדגים הוותיקים ולבין הדגים החדשים. אם משלבים דגים בגדלים שונים אז כדאי שהפעימה הראשונה תהיה הקבוצה של הדגים הקטנים יותר ולאחר מכן קבוצת הדגים הגדולים והדומיננטיים יותר. כאשר מכניסים דג חדש למים כדאי לוודא שמדובר בדג בריא שהגיע ממקור בריא כמו חוות גידול מוכרת, או מהטבע אחרי שעבר טיפול נגד טפילים ומחלות. אם לא כך יהיה אזי כל אוכלוסיית האקווריום יכולה להידבק במחלה.

למרות שדג הדיסקוס שייך למשפחת הציקלידים, הוא אינו יכול לחיות עם דגים אחרים ממשפחה זאת כיוון שהוא נחשב לעדין במיוחד מבין המשפחה. הדיסקוס לא יוכל לשרוד בסביבה כזאת ובמהרה הוא יותקף, יפצע וימות. ניתן לשלב את הדיסקוסים עם דגי נוי עדינים אחרים כגון טטרות, גורמים, משריצים, מנקים וכדומה, אך כדאי לשים לב כי דגים אלו שצויינו הנם פעלתנים ומהירים הרבה יותר מדגי הדיסקוס ולכן בכל האכלה הם עלולים לסיים את כמות המזון שנכנס עוד לפני שהדיסקוסים הבינו שיש מזון באקווריום. על כן נעקוב אחר כמות המזון שנכניס.

טמפרטורת המים באקווריום דיסקוסים

הטמפרטורה באקווריום המכיל דיסקוסים נעה בטווח של 28-30 מעלות. אם קיים באקווריום צמחים שונים ו/או דגים מסוגים נוספים אזי נכוון את תרמוסטט גוף החימום ל28 מעלות. אם לא, אזי נכוון ל-30 מעלות. כיום הדיסקוסים המפותחים בחוות בארץ או אשר מגיעים ביבוא, חיים טוב במי הברז המקומיים. רמת ה- PH האידיאלית במים עבור דגים אלו צריכה לנוע בין 5.5 ל- 6.8.

מזון ותזונה של דגי הדיסקוס

התזונה באקווריום מתבססת על מזון יבש איכותי וייעודי לדג זה כמו טטרה ביטס, נובו ביטס וכדומה. בנוסף נשלב מזון חי (קפוא) כמו קציצות לב בקר, ארטמיה, שרימפס, תולעי דם וטוביפקס. אופן וכמות האכלה אף היא צריכה לדמות את הסביבה בטבע ובמבנה קיבתו הקצרה לכן נאכיל את הדגים פעמיים/שלוש פעמים ביום בכמויות קטנות. במידת הצורך אפשר גם להיעזר במאכיל האוטומטי.

מאמר זה נכתב על-ידי "מנדרין – אקווריומים ובריכות נוי".
לקריאת מאמרים מקצועיים נוספים – לחץ כאן

דג הדיסקוס