אחת מהבעיות העיקריות אשר חווים בעלי אקווריומים ובריכות נוי הם חלזונות. הם מתרבים בקצב מהיר מאוד, מטפסים על הזכוכית והדפנות ונראים כמו לכלוך, הורסים ומנקבים חורים בעלים של צמחייה טבעית, נשאבים למשאבות וכך עושים נזק.
החלזונות מגיעים אל האקווריום ובריכת הנוי כ-"טרמפיסטים" על אלמנטים כגון: צמחייה טבעית, בתוך שקית יחד עם דג חדש שקנינו, הכנסת חפץ "נגוע" מאקווריום או בריכת נוי אחרת וכדומה. לעיתים לא ניתן לראות בעין את ה-"טרמפיסטים" כיוון שהם מגיעים בשלב מחזור חיים של ביצים דבוקים לעצמים, ולאחר מספר ימים הביצים בוקעות ומשם הדרך להתרבותם קצרה.
החלזונות הינם בעלי חיים "אנדרוגינוס", כלומר דו-מיניים אשר נולדים עם מערכת מין זכרית ונקבית. חלק מסוגי החלזונות מסוגלים לאגור זרע למשך תקופה ארוכה וכך גם בתנאי בידוד הם מסוגלים לבצע הפרייה עצמית ולהתרבות ע"י הטלת ביצים. הם ניזונים מאצות, צמחים ושאריות מזון דגים.
כאשר כמות החלזונות דלה הינם מעוררים עניין רב כבעל חיים מרתק ומעניין, אך הבעיה מתחילה כאשר יש קצב התרבות מהיר.
חילזון חרוט – קונכייתו בצורת חרוט / חצוצרה וצבעה הוא אפור עם כתמים חומים.
חילזון בריכה מצוי – קונכייתו בצורה כדורית וצבעה הוא חום עם נקודות לבנות קטנות.
חילזון קרן אייל – קונכייתו בצורה מעוגלת וצבעה הוא חום עם כתמים אפורים.
ניתן למנוע הכנסת חלזונות אל האקווריום ובריכת הנוי ע"י חיטוי של הצמחים והחפצים בתמיסת "קאלי" ("אשלגן פרמנגנט") שניתן לרכוש בבית מרקחת כחומר חיטוי.
חשוב לציין:
– אסור להשתמש באבקת "קאלי" בתוך מי האקווריום או בריכת הנוי.
– בעת השימוש באבקה יש לעטות כפפות ולא לגעת ישירות ב"קאלי".
– זהירות: "קאלי" שיישפך על רצפת הבית עלול להשאיר כתם ורוד.
חיטוי צמחים: נמלא דלי סטרילי ב-10 ליטר מים, נוסיף גרגר אחד בלבד של "קאלי" כך שהמים יהיו בצבע ורוד בהיר.
נשרה את הצמח 8 דק בתוך התמיסה, ולא מעבר לכך כי הצמח עלול להינזק. ("מוסים" ו-"נימפאות" עדינים יותר אז נשרה במים רק ל3 דקות).
נוציא את הצמח עם כפפה ונשטוף טוב מספר דקות תחת מי ברז ורק לאחר מכן נבצע שתילה באקווריום או בבריכת הנוי. מומלץ לבצע תהליך זה 3-4 פעמים בתקופה של שבועיים טרם השתילה באקווריום או בבריכת נוי כדי להיות בטוחים שלא הכנסנו ביצי חלזונות שהן חסינות אפילו בפני קאלי, ורק לאחר מכן לבצע שתילה. אם המטרה היא חיטוי של דקורציה כמו סלעים, חצץ, ציוד טכני וכדומה אז אפשר לעלות את מינון הקאלי ל-2 גרגרים.
גזעים, שורשים ואדמת שתילה לא נעשה חיטוי זה כיוון שהנם יספחו אליהם את הקאלי – ייבוש בשמש או הרתחה במים יספיקו כחיטוי.
– המנעו מהאכלת יתר של דגים כיוון ששאריות מזון תורמות לשגשוג של אוכלוסיית החלזונות.
– מלכודות חלזונות: קופסת פלסטיק עם חורים ובתוכה חתיכה גדולה של חסה או מעט מזון דגים ולהשאיר אותה למשך לילה שלם. בבוקר נוציא את הקופסה יחד עם החלזונות שנכנסו פנים. פעולה זו נבצע מספר לילות ברציפות וכך נדלל את אוכלוסיית החלזונות.
– הוספת חלזונות טורפים: קיימים מיני חלזונות טורפים,כדוגמת "חילזון הלנה" אשר יאטו, ולעיתים יעצרו את קצב התרבות החלזונות המטרידים. אל דאגה! חלזונות אלו לא מתרבים בקצב מטריד, אלא להיפך.
– הוספת דגי-נוי טורפי חלזונות: קיימים מיני דגים טורפי חלזונות כדוגמת משפחת ה-"בוטייה" וה- "אבו-נפחא" אשר רואים בחלזונות את מזונם הטבעי וכך יפחיתו את קצב התרבות החלזונות המטרידים.
– בשעות הבוקר המוקדמות ניתן יהיה למצוא חלק נכבד מהם על זגוגית האקווריום או דפנות בריכת הדגים וכך ניתן לדללם ידנית.
ישנם חומרים שונים אשר נועדו לחסל את החלזונות אך יחד איתם תופעות לוואי על המים וגם לא תמיד יעילים לחלוטין כיוון שעדיין יישארו ביצי חלזונות אשר חסינים לחומרים הללו. ביצת החילזון עטופה בשכבה רירית אשר מגנה עליה מפני "איומים חיצוניים" (ראה תמונה בהמשך). לכן נקפיד על טיפול לפי המינון המצורף לתכשיר ובמידת הצורך להרחיב את הטיפול מספר ימים נוספים. יש לקחת בחשבון שמוות של החלזונות עקב החומרים הכימיים יגרום לריקבון ופגיעה באיכות המים שעלולה כשלעצמה לגרום למוות ומחלות לדגים, לכן יש להוציא את כל החלזונות המתים ולעקוב אחרי מדדי המים "אמוניה" ו-"ניטריט" ולבצע החלפות מים.
בעיה נוספת עם החומרים הללו הינה כי לא כולם מאפשרים שימוש באקווריום צמחייה לכן נוודא זאת על הוראות השימוש. ישנם סוגי חומרים כימיים נוספים כדוגמת "קופר" אשר כתופעת לוואי מחסלת את החיידקים החיוביים החיים בפילטר ולכן תכשיר זה משפיע על מחזור החנקן.
בסוף תהליך הטיפול באמצעות חומרים כימיים נבצע החלפת מים, ובאקווריומים נוסיף "פחם פעיל" לפילטר שיספח אליו את שאריות החומר הכימי.
מאמר זה נכתב על-ידי "מנדרין – אקווריומים ובריכות נוי".
לקריאת מאמרים מקצועיים נוספים – לחץ כאן