נתחיל כך שנספר לכם כי דג המנדרין גדל רק במים מלוחים, לכן אם יש לכם אקווריום של מים מתוקים – לצערנו (ולצערכם!) לא תוכלו לגדל דג זה.
דג המנדרין הוא ממשפחת ה- "שפריריים" / "דרקונים" ונקרא גם בשמות נוספים: "שפריר מקושט" "מנדרין ירוק", "מנדרין מפוספס". שמו המדעי "Synchiropus splendidus"
דג המנדרין קיבל את שמו בזכות צבעיו העזים המזכירים מסורת לבוש של המנדרין מהתרבות הסינית העתיקה. הוא דג קטן בעל צבעים עזים של כחול, ירוק, כתום ואדום. אורכו המרבי כ-6 ס"מ. מבנה גופו צר וארוך עם סנפיר גב קדמי דומיננטי ומרתק בצורה של "קרן". אצל הזכרים אורכה של הקרן גדולה פי 2 מאשר הנקבות. עורו של הדג מכוסה שכבת ריר שומני שמאפרת לו הגנה מפני מחלות ופרזיטים. ראשו קצר ושתי עיניים גדולות ובולטות- מזכיר ראש של צפרדע. פיו קטן ובתוכו נסתרות מספר שורות של שיניים קטנות.
הדג מאוד עדין ואדיש בתנועותיו לכן נשלבו עם דגים שנחשבים לרגועים. יסתדר מצוין יחד עם חסרי חוליות, אלמוגים או דגים אחרים שחיים יחד איתו באקוורים, מלבד אם מדובר בזכר נוסף בנן-מינו (מכל סוגי המנדרין – פסיכדילי, אדום, מניפה וסקוטר). בתנאי האקווריום יהפוך הזכר לאגרסיבי מאוד ועלול להילחם בזכרים אחרים עד מוות. בטבע לעומת זאת הדג חי בקבוצות.
רוב היום דגי המנדרין לא נצפים באקווריום כיוון שהם עסוקים בחיפוש אחר מזון בין נקיקי הסלעים החיים ועל קרקעית האקווריום. לא תראו דג זה יוצא מחוץ לאזור מחייתו ושוחה להנאתו בין כל דגי האקווריום.
בארץ ניתן לראות את דג המנדרין בחנויות למכירת דגי מים מלוחים או במוזואון ימי כדוגמת אקווריום ישראל.
המנדרין נחשב לדג קשה מאוד לגידול בגלל הרגלי האכילה שלו. חלק מהדגים לא מתרגלים לחיים בתוך האקווריום והם מסרבים לאכול דבר מלבד "אמפיפידים" ו-"קופיפודים" שהם סרטנים קטנים מאוד שמתרבים על הסלעים החיים אשר באקווריום (כמו בטבע). זאת הסיבה העיקרית שדג זה נחשב לקשה מאוד לגידול. הוא דורש אקווריום וותיק עם כמות גדולה של סלעים חיים שיספקו לו מקור למזון חי, אחרת הדג יגווע ברעב.
אם מעוניינים להרגילו למזון קפוא (או יבש-שנדיר מאוד), יש לשים את המזון בקופסא קטנה עם פתח קטן בתחתית האקווריום במקום נסתר בין הסלעים שתאפשר גישה רק עבורו. המזונות הקפואים שהכי מומלץ להשתמש בהם: "ביצי לובסטר" או "קופיפודים" שנמכרים בחנויות דגי-הנוי, אך ייתכן כי בהתחלה לא יסכים המנדרין לאכול ממנו. אם הדבר נמשך אז אפשר לנסות גם מייסי וארטמיה כמזון קפוא.
אם המנדרין באקווריום שלנו יצליח להסתגל עם הזמן לאוכל מזון קפוא, או אפילו מזון יבש, אזי יהפוך לעמיד וחזק מאוד הן מבחינה בריאותית והן מבחינת מראה גופו.
דג המנדרין בטבע חי באוקיינוס השקט באזור שבין אוסטרליה לאיי ריוקיו. הם שוכנים בתוך שוניות אלמוגים המספקות להם הגנה מפני טורפים. בטבע ניזונים מחסרי חוליות ותולעים קטנים שחיים בין הסלעים בשוניות האלמוגים.
טמפרטורת מים 22-28 צלסיוס
מליחות מים: 1.027 – 1.020
חומציות ph במים: 8.1 – 8.4
לסיום נספר לכם שבית העסק שלנו קרוי על שמו של דג זה: "מנדרין – אקווריומים ובריכות נוי". ניתן גם לראות את הדג מופיע בלוגו שלנו.
מאמר זה נכתב על-ידי "מנדרין – אקווריומים ובריכות נוי".
לקריאת מאמרים מקצועיים נוספים – לחץ כאן